Výstava s podtitulem „Práce (bez) budoucnosti“ odhaluje, jak technologie proměňují svět práce.

    Fotografická Výstava na stromech proběhne při příležitosti Týdne důstojné práce. Objeví se ve veřejném prostoru po celé České republice již po šesté v řadě. Výstavu pořádá organizace NaZemi ve spolupráci s jednotlivými vystavovateli.

    Výstava na stromech 2020 s podtitulem „Práce (bez) budoucnosti“ odhaluje, jak technologie proměňují svět práce (mapa NaZemi.cz) Na více než osmdesáti veřejných místech po celé republice se od 3. do 10. října 2020 objeví fotografická výstava upozorňující na rizika spojená s proměnou práce ve 21. století. Instalaci s názvem „Práce (bez) budoucnosti“ připravila brněnská nezisková organizace NaZemi, která se mimo jiné zabývá pracovními podmínkami.

    Výstava na stromech, která se koná vždy při příležitosti Týdne důstojné práce, se pořádá již po šesté. Vůbec poprvé se ovšem letos akce zaměřuje tematicky na situaci v České republice, potažmo v západním světě. V minulosti se totiž výstava věnovala třeba pracovním podmínkám při pěstování kakaa v Côte d’Ivoire nebo podmínkám při výrobě bot v továrnách a sweatshopech v indické Agře.

    „Technologie proměňují nejen komunikaci a trávení volného času, ale také svět práce. O rizicích, která z nich plynou, se ovšem u nás příliš nemluví. Naším cílem je ukázat, jak dopadají na různé skupiny obyvatel,“ vysvětluje koncept kurátorka výstavy Gaby Khazalová.

    Deset plakátů představí fenomény jako je automatizace, práce z domova či dovážkové služby. „Zvolili jsme inscenované fotografie, neboť rizika, na něž chceme poukázat, jsou do velké míry neviditelná,“ objasňuje autor fotografií Petr Vrabec, držitel Czech Press Photo 2019. Snímky doplňují také konkrétní příběhy lidí, kteří „práci budoucnosti“ vykonávají.

    Výstava začala vznikat již na podzim loňského roku, tedy ještě před vypuknutím pandemie Covid 19. Karanténní opatření ji ovšem podle organizátorů dodala na aktuálnosti a naléhavosti, neboť si díky nim řada lidí vyzkoušela, jaké to je fungovat výhradně „online“.

    Organizace NaZemi výstavu nabízí zdarma vystavovatelům po celé zemi, kteří ji mohou umístit do veřejného prostoru ve svém okolí, tedy „pověsit na stromy“ a zpřístupnit ji tak bezplatně široké veřejnosti.
    „Na mnoha místech výstavu organizují školy, díky pedagogům i studentům, což nás obzvlášť těší, neboť téma je aktuální právě pro dnešní mladou generaci,“ podotýká za NaZemi Kateřina Zavřelová. Akcent výstavy na vzdělání podtrhuje i vzdělávací lekce pro studenty a studentky (zejména 2. stupně a středních škol), která jim dané okruhy lépe přibližuje a vysvětluje. Kromě zmíněného organizátoři spustí také webové stránky na adrese pracebudoucnosti.cz, které témata představí do hloubky a nabídnou pozitivní příklady řešení z jiných zemí.

    Na některých místech se k výstavám také vážou doprovodné programy. Například v Brně se na 7. října připravuje workshop Robot/a s navazujícím divadelním představením divadla FESTE.

    Minulé ročníky Výstavy na stromech upozorňovaly na nedůstojné pracovní podmínky v zemích globálního Jihu: pěstování kakaa v Côte d’Ivoire či výroba bot v indických továrnách. „Mzdy na hraně životního minima, těžká a namáhavá práce či nemožnost kolektivního vyjednávání o lepších pracovních podmínkách – to vše si většina z nás asociuje s takzvaným rozvojovým světem. Nedůstojnou práci ovšem vykonává celá řada lidí také v České republice. Od technologií se přitom čeká, že nám uleví. Výstava ovšem poukazuje na to, že prozatím je to iluze,“ uzavírá Gaby Khazalová.

    www.vystavanastromech.cz

    www.nazemi.cz

    Autoři