Roztocké masopustní slavnosti svým tradičním a bohatým pojetím jsou největší kulturní událostí roku a svou známostí překračují hranice města Roztoky, každoročně je navštíví několik tisíc účastníků.

    Barevný průvod maškar z Roztok do Únětic 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Tomáš Princ) Průvod plný originálních masek putuje z roztockého zámku, kde slavnost každoročně začíná, přes město Roztoky, úvoz, louky a pole až do sousedních Únětic, kde slavnost vrcholí večerní zábavou.

    Letošní průvod se na svou pouť vydal 23. ledna 2016.

    Věnování naší milé, sličné a věrné Klibny

    Velevážené maškary, velevážení maškaráci,

    Královna Masopustu na Klibně 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Petra Mandlová) Jak zvyk a mrav masopustní káže, je pro zachování hojnosti, veselí a všeho dobrého třeba učinit nevyhnutné, a to, že za nás za všechny utratíme tu nejlepší maškaru, aby její krása, veselost i síla byla pro nás pro všechny zachována po celý dlouhý spořádaný rok. K vašemu překvapení byla letos pro tuto masopustní službu opět vybrána Klibna.

    • Kobylí moudrost věnujeme všem politikům a politikářům. Je určena jak obecním, magistrátním i těm státním a hlavně našemu panu prezidentu, aby konečně začali myslet a řešit potřebné problémy ve prospěch našich obcí.
    Barevný průvod maškar z Roztok do Únětic 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Matyáš Vavřín) • Silné pravé přední kopyto věnujeme Suchdolským, aby pomohlo při kopání splaškové kanalizace na Suchdole.
    • Kobylí játra věnujeme roztockým školákům, a to pro případ, že by se ruka obecní opět lehce zmýlila a jejich nový ředitel taktéž potřeboval rychle metabolizovat vypitý alkohol, nemajíc jinak času na svoji odpovědnou práci.
    Barevný průvod maškar z Roztok do Únětic 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Josef Mirovský) • Klibninu oháňku věnujeme všem únětickým prvňákům, aby je s veselým máváním přivítala v slavnostně znovu otevřené škole.
    • Jazýček mlsný Pivovaru a všem únětickým, roztockým i suchdolským hospůdkám a restauracím věnujeme, a zvláště únětické Sokolovně spolehlivého a šikovného nájemce přejeme.
    Barevný průvod maškar z Roztok do Únětic 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Brblal.net) • Klibniny žaludeční kameny pak věnujeme únětickým občanům, aby z nich mohli chodník mezi Pivovarem a Návsí vydláždit a ten pak chodce v každém stavu dobře a bezpečně povede.
    • Klibnina ouška věnujeme roztockému panu starostovi, aby si za mě mohl dobře zapisovat všechny své sliby a schůzky, na které ve svém nebývalém vytížení tak často zapomíná.
    • Rozvážnost krásné Klibny všem řidičům a cyklistům projíždějícím obcí. Připomínáme, že když v našich obcích zpomalí svůj hektický životem běh, vždy z toho radost máme a jistě i jim to ku prospěchu bude!
    Klibna, Masopust Roztoky 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Brblal.net) • Expertům na územní plán pak věnujeme klibnino bystré očko, aby dobře dohlédli na všechny potřeby a potíže, které v Roztokách může právě pořizovaný územní plán pomoci vyřešit.
    • Ať nás se Suchdolem a Roztokami nejen autobus, ale i pevné Klibny střívko pojí, pusťme se již letos do společné opravy a péče o cestu v Tichém údolí.
    Poprava Klibny, Masopust Roztoky 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Jan Hromádko) • Vše co z Klibny zbyde libové i prorostlejší věnujeme lidu obecnému, aby v roce následujícím vše, co na něj čeká a co si naplánoval, ve zdraví přežil a k dobrému to vše nové posloužilo.

    Barevný průvod maškar z Roztok do Únětic 2016 (organizuje Sdružení Roztoč, foto Josef Mirovský)Více: www.roztoc.cz

     

     

    Autoři