Dojímáme se nad obrázky afrických dětí s nafouklými bříšky, ale popelnice plníme jídlem. Posíláme peníze na charitu na druhý konec světa, ale supermarketu za rohem tolerujeme mrhání, které nemá logiku. Kultura dostatku nás totiž nenutí šetřit, přemýšlet a nakupovat s rozumem. Výrobci, obchodní řetězce i přímí spotřebitelé společně za rok znehodnotí tisíce tun potravin. Naštěstí se mezi námi pohybuje dost lidí, kterým to upřímně vadí. Třeba těm z iniciativy Zachraň jídlo.

    Je září roku 2013 a na Václavském náměstí stojí nekonečná fronta lidí. Všichni tu čekají na porci zeleninového kari a dohromady se dostane na tisícovku jedlíků. K jejich nasycení museli kuchaři zpracovat 450 kilogramů zeleniny. Zeleniny, která by jinak skončila na skládce či kompostu. Místo toho se stala základem jídelníčku na Hostině pro tisíc, kterou uspořádalo právě sdružení Zachraň jídlo.

    A co dál?
    Dočtěte si to na:
    http://www.galerie-ne.cz/profily/detail/id/146/zachran-jidlo-kazdy-at-zacne-od-sve-lednice

    www.zachranjidlo.cz

    Víte, že celosvětově se vyhodí nebo jinak znehodnotí třetina vyprodukovaných potravin?
    Každý rok se zničí 1.3miliardy tun jídla, včetně 45% ovoce a zeleniny, 35% ryb, 30% obilovin, 20% mléčných výrobků a 20% masa. Podívejte se na grafy:
    (Produced but never eaten: a visual guide to food waste)
    http://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2015/aug/12/produced-but-never-eaten-a-visual-guide-to-food-waste

    Autor