…je pozváním všech lidí dobré vůle ke společnému setkání a k objevování krásy křesťanských výtvarných a architektonických pokladů.

    Noc kostelů 2013 je
    – projevem kreativity a důvěry v život u lidí, kteří chrámy stavěli a zdobili, ale i u těch, kteří je dnes obývají a chtějí se podělit o svou víru, o svůj život, a svoje osobní obdarování a dovednosti,
    – nabídkou zakotvené křesťanské spirituality, modlitby a služby potřebným,
    – znamením živé spolupráce křesťanských církví (ekumenismus), která zaceluje rány vzniklé v minulých staletích.

    Podrobný program a seznam zapojených kostelů a modliteben v celé republice: www.nockostelu.cz
    V programu je na mnoha místech zařazen také interaktivní program pro děti a mládež.

    První Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) proběhla v roce 2005 ve Vídni a během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 „překročila hranice“ a zapojily se do ní kostely v Brně a Plzni. V loňském roce se do Noci kostelů zapojilo více než 1200 kostelů. O mimořádném zájmu veřejnosti svědčí i více než 400 000 návštěvnických vstupů.

    Soudě podle reakcí návštěvníků i médií se loňský ročník těšil velkému zájmu nejširší veřejnosti. Návštěvníci velmi oceňovali vstřícnost organizátorů a především kněží, kteří byli k dispozici promluvit s kýmkoli, kdo projevil zájem. Často se ozývalo, že jde o událost, která představuje skvělý způsob, jak představit bohatství křesťanské víry také ostatní společnosti.

    Zdroj: www.nockostelu.cz

    Autor