Nadšenci z ostravského TOM Čmoudík a frýdeckomístečtí skauti v akci: úklid stezek na Lysé hoře (Foto Rostislav Kašovský)Nedávno jsme viděli binec v okolí trasy NS Ema na Slezské Ostravě, a tak jsme se rozhodli – my, starší nadšenci z oddílu TOM 9901 Čmoudík a frýdeckomístečtí skauti – naše oblíbené trasy poklidit. Nejdříve se nám množství odpadků na námi svěřené trase nezdálo příliš velké, a tak jsme elánem vyrazili do boje. Ale ouha, pokud chcete tuto práci dělat opravdu poctivě, není to žádná sranda. Jednak jsme se snažili uklízet nejenom trasu samotnou, ale i „kde oko dohlédne“, což není v členitém a kopcovitém terénu jednoduché. Pytle se rychle plnily a za chvíli byly velmi těžké. Odpadků bylo neuvěřitelné množství.

    A-TOMNejdříve se nám množství odpadků na Po cca pěti kilometrech uklízení jsme měli už pytle dokonale plné. Ale zvládli jsme to až po asfaltové – a tedy dostupné trasy. Zbytek cesty dolů na Ostravici k železniční stanici by si žádal ještě další den a další pytle.
    Bylo to velice poučné, zjistili jsme, co je zapotřebí, co nám chybělo, jak se vystrojit a vybavit… Jste snad zvědavi, čeho bylo na trasách nejvíce? Tak tedy: papírových kapesníků. Byly jich stovky. Tisíce. Milióny. Ať už „jen tak ztracené“, anebo posmrkané anebo prostě sloužící jako toaletní papír. Takže, přátelé, pokud se tyto kapesníčky časem v přírodě snad rozloží, tak co kdybyste je alespoň esteticky zahrabali do hlíny či jehličí?

    Bylo to velmi poučné, zjistili jsme, co je zapotřebí, co nám chybělo, jak se vystrojit a vybavit... (Foto Rostislav Kašovský)Ten pohled do přírody, co metr to kapesník, to je hnus! Jinak jsme našli na trase snad úplně všechno. Obalům od cukrovinek vévodí hašlerky a tatranky, z alkoholu jednoznačně dominují láhve od vodky, mnohdy i nedopit. O špačcích a krabičkách startek už nemluvě. Taky rukavice, spousta tradičních kapesníků, plenky, cyklistické rukavice, svetřík, gumové botky, sklenky, konzervy atd. atd. Všehochuť. Opravdu se to pronese…

    Věřte, že pytle plné odpadků se pěkně pronesou... (Foto Rostislav Kašovský)Je smutné, že jsme na tak dlouhé frekventované trase nenašli jediný koš na odpadky (byť některá místa jsou přístupná po cestě). A také osvěta, třeba upozornění a cedulky pro turisty byly minimální. Co na to CHKO? Na Ostravici se nás zainteresovaní turisté ptali, co z toho máme, kolik za to dostaneme? Našli jsme dvě zálohované láhve od piva, tudíž snad 6,- Kč dohromady pro všechny… A taky jsme po cestě dostávali od turistů tipy, kde jinde v Beskydech je situace obdobně katastrofální…

    Autoři