Zlatý ÁmosV pátek 26. března bude ve finále ankety o nejoblíbenějšího učitele ČR usilovat o ámosovské tituly Eko Ámos, Média Ámos, Ámos sympaťák, Dětský Ámos a Zlatý Ámos sedm učitelek. Jsou to: Martina Čiklová ZŠ a MŠ Ostrčilova 1/2557, 702 00 Moravská Ostrava, Helena Chmelařová ZŠ Lesní 575/12, 460 14 Liberec 1, Zuzana Kunclová Máchovo nám. 688/11, 405 02 Podmokly Děčín 4, Vladimíra Matějková ZŠ Kpt.Jaroše 836, 674 01 Třebíč, Bronislava Pechánková ZŠ náměstí Svobody 3, 785 01 Šternberk, Miluše Šafářová ZŠ nám. Míru 7, 763 16 Fryšták, Romana Vlková Matiční gymnázium, Dr. Šmerala 25, 728 04, Ostrava 1.

    Finalistky Zlatého Ámose s ministryní školství Miroslavou Kopicovou Na finalistky v hlavním městě nečeká jen soupeření. Jako každý rok, tak i letos organizátoři pro oblíbené učitelky připravili bohatý program. „Svůj pobyt v Praze finalistky zahájí ve čtvrtek 25. března odpoledne přijetím u paní Livie Klausové na Hradě a prohlídkou reprezentačních prostor Hradu,“ upřesňuje program ředitel ankety Slávek Hrzal a dodává: „Poté je pro ně připravena návštěva Muzea Karlova mostu a projížďka po Vltavě v replikách historických plavidel. Pátek je vyhrazen finále, dopoledne zkouška a ve 14 hodin odstartují soutěžní disciplíny. Večer, to už budeme znát vítěze, je připravena pro všechny slavnostní večeře. Volno finalisté nemají ani v sobotu. Ráno je autobus odveze kousek za Prahu do obce Kunice-Vidovice do areálu zámku Berchtold. Tady si prohlédnou vznikající dětský ráj a vyzkoušejí si golfový trenažér a další sportoviště. Sobotní odpoledne stráví na exkurzi v Českém rozhlase 2 Praha a večer pak na Kantorském bále, kde budou vítězové oficiálně korunováni.“

    Kromě Zlatého Ámose budou i letos udělovány další tituly. Dětského Ámose 2009 vybere dětská porota, Média Ámose 2009 v tajném hlasování zvolí přítomní novináři a do volby Ámose sympaťáka 2010 se prostřednictvím SMS může zapojit každý, kdo má zájem. Pravidla hlasování jsou na www.zlatyamos.cz. Letos poprvé si jedna z učitelek odnese korunu Eko Ámose, která je udělována za výchovu k ochraně životního prostředí.

    Finále ankety Zlatý Ámos je veřejné. Začíná ve 14 hodin v kongresovém centru Olšanka v Praze 3. V programu kromě učitelek a jejich žáků bude účinkovat Veronika Polívková, která v seriálu Arabela ztvárnila malou Mařenku a dnes je učitelkou na Základní škole, kouzelník Aleš Březina a zpěvačka Iva Hajnová. Moderuje Marcela Augustová.

    Finále je možné sledovat v přímém přenosu na webových stránkách Českého rozhlasu 2 Praha (www.rozhlas.cz/praha). Rozhlasový dokument letošního ročníku ankety Zlatý Ámos odvysílá Český rozhlas 2 Praha v pondělí 5. dubna v od 16.05 hodin.

    Další informace na www.zlatyamos.cz

    Autoři