Nejlepší dětští interpreti lidových písní se představili na koncertech folklorních soutěží Zpěváček - Slávik 2008 v Praze Na víkend 10. až 12. října pozvalo Folklorní sdružení ČR do Prahy dětské zpěváky lidových písní z České a Slovenské republiky, kteří se umístili na čele celostátních folklorních soutěží Zpěváček a Slávik Slovenska 2008, ke společným vystoupením. Své nejlepší dětské interprety lidových písní vyslaly na toto setkání i další země – Írán, Bulharsko, Rusko, Rumunsko a Srbsko. Společné koncerty Zpěváčků a Sláviků, jejichž patronem je Peter Dvorský, se pořádají od roku 2001, střídavě v ČR a na Slovensku. Poslední tři roky se staly místem konání jedny z nejhezčích pražských koncertních sálů v Paláci Žofín a v Národním domě na Vinohradech.

    Soutěž o nejlepší dětské zpěváky pořádá každoročně Folklorní sdružení ČR Po pátečním „rozjezdu“ v Klubu Violino, kde si děti zazpívaly v komorním prostředí pro 80 diváků, vystoupily v sobotu 11. 10. na galakoncertu „Zpěváček – Slávik“ v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech před více než pěti sty posluchači. 7 finalistů soutěže Zpěváček, 6 finalistů soutěže Slávik a malí zpěváci z Bulharska, Rumunska, Ruska, Srbska a Íránu byli pro mnohé návštěvníky obrovským překvapením. Jejich hlasové dispozice, přirozený projev, výrazové schopnosti, bezchybná intonace a nakažlivá radost ze zpěvu strhly publikum ke spontánnímu aplausu po každé písničce. Koncert ukázal, že úroveň vítězů dětských folklorních pěveckých soutěží rok od roku stoupá.

    Galakoncert „Zpíváme pro radost“ - přehlídka dětských interpretů lidových písní, vítězů soutěže Zpěváček - Slávik 2008 (Foto František Synek) O to těžší byl výběr dětí na druhý galakoncert „Zpíváme pro radost“ v neděli 12. 10. na Žofíně, na němž měli účinkovat ze zahraničních dětí pouze dva nejlepší. Nakonec ve Velkém sále Žofína, obsazeného do posledního místa, slyšeli návštěvníci malé zpěvačky z Rumunska a Ruska a zpěváka a hráče na dutár z Íránu. U českých a slovenských dětí byla volba jednodušší – účinkovali ti, kteří obsadili v soutěžích první tři místa.

    Galakoncerty „Zpěváček – Slávik“ a „Zpíváme pro radost“ byly společným vystoupením dětských zpěváků s profesionálními umělci: hostem koncertu v Národním domě na Vinohradech byl Felix Slováček, na Žofíně vystoupili Jaroslav Svěcený s dcerou Julií, Mirko Dudík a Eliška Bučková, která je nositelkou nejen krásného hlasu, ale i titulu Česká Miss 2008. Nadšený ohlas publika na strhující výkony taneční složky VUS Ondráš se staly téměř manifestací za záchranu tohoto jedinečného souboru. Na obou koncertech hrály Orchestr lidových nástrojů VUS Ondráš, Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů a Lidová muzika z Třemošné. Koncerty moderovali Marcela Heříková, Petr Jančařík a Jiří Vejvoda, dramaturgii připravil Aleš Smutný, režii měl Čestmír Komárek z VUS Ondráš.

    Účinkující děti přijely do Prahy převážně v doprovodu svých učitelů zpěvu. S rumunskou zpěvačkou Roxanou Siciu přijel i její donátor, který ji objevil v malé vesničce a stará se o rozvíjení jejího talentu. Mohammad Nezhad z Íránu předvedl mistrnou hru na starý turkmenský nástroj za hudebního doprovodu svého otce. Největší zážitek z Prahy si také odnesli z návštěvy Českého muzea hudby. Nedělního volného dopoledne využily všechny děti k prohlídce pamětihodností hlavního města.

    Během společenského setkání, které následovalo po skončení koncertu „Zpěváček – Slávik“ v Národním domě na Vinohradech, byl také odstartován 16. ročník ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos. Do 31. prosince 2008 mohou děti ze základních a středních škol posílat přihlášky pořadateli ankety Dětské tiskové agentuře. Na programu večera byl i slavnostní podpis smlouvy o spolupráci mezi FoS ČR a OSA – Ochranným svazem autorů.

    FoS Koncerty pořádaly FoS ČR, MČ Praha 1, MČ Praha 2, Český rozhlas a VUS Ondráš. Záštitu měli 1. místopředseda vlády ČR Jiří Čunek, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Vlastimil Picek, starosta MČ Praha 1 Petr Hejma a Peter Dvorský. Generálním partnerem byla společnost MAITREA, hlavním partnerem Nadace ČEZ. Další partneři: Agentura NKL Žofín, Národné osvetové centrum SR, Správa služeb MP hl. m. Prahy, HZS ČR, Visegrádský fond, Slovenský institut v Praze, DTK, CPI Hotels, TG Tisk, České dráhy, ČMOS, SČM VD, Klub Violino, Gastroservis Bakare a.s., MŠMT ČR, Ministerstvo kultury ČR, Sdružení Pionýr, Junák, Nadační fond Milující oči, OSA a další. Mediální partneři: Český rozhlas, Zlaté stránky, Rádio Pr

    Další fotografie z koncertů a setkání dětí v Praze najdete na www.folklornisdruzeni.cz.

    Autor