Děti ve Šternberku měly díky spolupráci pionýrů a skautů možnost nevšedních zážitků.Pionýrská skupina Plejády Šternberk spolu s 13. střediskem Junáka Šternberk pořádala v sobotu 20. září 2008 společnou akci ve šternberských Tyršových sadech nazvanou Šternberská stezka 2008.
    Je vlastně pokračováním Tábornické stezky, pořádané v minulých letech a letos byla zařazena do akcí prevence kriminality dětí a mládeže města Šternberk. I přes chladné počasí přišlo více než 50 účastníků a to jak nejmenších děti s rodiči, tak i dospělí se staršími ratolestmi. Mezi účastníky byli kromě místních zastoupeni i lidé z Bělkovic, Olomouce, Velké Bystřice, Dolan a dokonce i Nového Zélandu, kterým museli pořadatelé úkoly přeložit do angličtiny. Soutěžilo se v těchto disciplínách: zdravověda, přišívání knoflíku, vázání uzlů, poznávání zvířat a rostlin, kimovy hry, hod na cíl, vyhledávání v jízdních řádech, odhad vzdálenosti, střelba z gumopušek. Nechyběly doplňující otázky z historie Šternberka.

    Děti ve Šternberku měly díky spolupráci pionýrů a skautů možnost nevšedních zážitků.V letošním 3. ročníku závodu se v kategorii rodiče s kočárkem na 1. místě umístil Matěj Balog, v kategorii rodiče a dítě do 6 let Michal Mackovík, v kategorii 6 – 9 let Věra Čajková, v kategorii 10 – 13 let Vojtěch Krejzar, v kategorii 14-18 let Jiří Škoda, v kategorii starší 18 let Květoslava Petřeková. Nejvíce bodů (110) se podařilo získat Michalu Mackovíkovi, nejlepší čas (26 minut) Jakub Škoda. Nejmladším účastníkem byl Matěj Balog (1 rok), nejstaršími účastníky Alistair Gibb (27 let) a Joan Hale (27 let). Celého závodu se zúčastnili kromě 11 vedoucích z PS Plejády a 6 vedoucích z Junáka, také 4 profesionální externisti (lékař, sestřičky).

    Děti ve Šternberku měly díky spolupráci pionýrů a skautů možnost nevšedních zážitků.Trať nebylo nutné projít v přesném pořadí úkolů, pouze absolvovat všechny disciplíny. Z 55 zapsaných účastníků ji dokončilo 52. S velkým úspěchem se setkaly i nízké lanové aktivity (lanové lávky a jízda na kladce), které si mohli všichni za odměnu po splnění úkolů vyzkoušet. Na ty nejlepší čekaly diplomy, drobné dárečky do školy a kniha o historii Šternberka. Odměnou pro všechny pak byly účastnické listy, malé občerstvení a společně strávené sobotní dopoledne. Že měli všichni stejnou možnost vyhrát, může potvrdit i rodina, která startovala jako poslední v pořadí a přesto šikovné děvče vyhrálo první místo. Z knihy Šternbersko napříč časem 1850-1945, měli upřímnou radost.

    Děti ve Šternberku měly díky spolupráci pionýrů a skautů možnost nevšedních zážitků.Děkujeme všem, kdo se podíleli na přípravě a realizaci akce, kamarádům ze Skauta a všem sponzorům – vedení města Šternberk, krajská organizace Pionýra, MŠMT a SOS Pro Šternberk. Na příštím ročníku se budeme těšit třeba i na Vás. Kromě zástupců sdružení SOS Pro Šternberk jsme bohužel neviděli nikoho ze zástupců města a velmi nás to mrzí.
    Další ročník Šternberské stezky se uskuteční opět za dva roky (tedy 2010), pokud to bude možné, opět v Tyršových sadech. Není to samozřejmě naše jediná akce pro veřejnost. Již nyní připravujeme velký maraton deskových her, který se bude konat v březnu 2009 na naší klubovně kam jste srdečně zváni, protože kdo si hraje nezlobí :o).

    Více najdou zájemci na webových stránkách www.plejady.zde.cz a www.skaut.cz

    Autor