Festival muzejních nocí 2008 Koncerty, divadelní a taneční představení, performance, ukázky řemesel, ochutnávky dobových jídel, soutěže a kvizy pro děti i dospělé, workshopy, přednášky, videoprojekce, besedy s vystavujícími autory, módní přehlídky, komentované prohlídky v dobových kostýmech, zajímavosti ze „zákulisí“ muzea, prezentace běžně nevystavených exponátů… a mnohá další neobvyklá setkání s minulostí i přítomností nabízejí na přelomu května a června v nezvyklou noční dobu muzea a galerie napříč Českou republikou. Od 16. května do 14. června totiž probíhá v 98 městech a 139 institucích Festival muzejních nocí 2008.

    Cílem akce je přilákat ty, kteří si v běžném životě čas na návštěvu muzea či galerie zatím ještě nenašli a ukázat jim, že návštěva muzea může být příjemně stráveným a dobře využitým časem pro celou rodinu.
    Přijměte naše pozvání na setkání s námi i s kulturním dědictvím naší země!

    Jde vlastně o velice jednoduchý princip, kdy muzea a galerie v daném městě zůstanou otevřeny do pozdních nočních hodin a nabídnou svým nočním návštěvníkům něco, co není v jejich denním programu běžné. Volným vstupem počínaje a výše zmíněnými speciálními akcemi konče.

    V roce 2004 přišlo Národní muzeum s projektem první Pražské muzejní noci. Akce tohoto typu jsou již řadu let obvyklé ve velkých evropských městech.
    První Pražská muzejní noc se setkala s nebývalým ohlasem návštěvníků. V roce 2005 se již k Praze připojila i další města napříč celou republikou – konečný počet byl 73 měst a přibližně 100 muzeí a galerií, které se do Festivalu muzejních nocí 2005 zapojily a svými akcemi přilákaly více než 180 tisíc návštěvníků! Úspěch Festivalu muzejních nocí se zopakoval i v ročníku druhém a třetím, kdy se k festivalu každoročně připojuje více měst a institucí.

    V roce 2008 vyhlásila Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem již čtvrtý ročník Festivalu muzejních nocí 2008, který bude probíhat ve dnech 16. května – 14. června 2008. Prvním městem je Mikulov, kde proběhl 16. května oficiální začátek – Národní zahájení festivalu pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Ing. Stanislava Juránka. Praha bude jako již tradičně festival uzavírat, a to 14. června.

    O tom, kde se jednotlivé muzejní noci konají a jaký je zde pro návštěvníky připraven program, informují společné internetové stránky Festivalu muzejních nocí 2008.

    Brněnská muzejní noc – 24. května 2008

    Pražská muzejní noc – 14. června 2008

    Festival muzejních nocí

    Autor