Podzim Haklberyho Fina má mnoho podob.Téměř 70 malých hudebníků, výtvarníků, kuchařů a novinářů z 25 dětských domovů se během podzimních prázdnin sešlo v Dětském domově se školou v Býchorech u Kolína, aby za pomocí odborných lektorů získali nové poznatky ve svém oblíbeném oboru. Akci uspořádalo občanské sdružení Duha Zámeček díky grantu z programu Youth – Mládež a dotaci MŠMT ČR. Projekt, který bude dále pokračovat například vydáním časopisu a hudebního CD, vyvrcholí 16. prosince v Kolíně velkou předvánoční akcí.

    Výtvarná sekce
    Podzim Haklberyho Fina má mnoho podob. Lektoři výtvarné sekce měli nejvíce práce – do jejich dílen se přihlásilo více než 20 zájemců. Využívali zejména ideální prostory býchorského domova – výtvarný ateliér a pracovní dílnu. Mezi nejoblíbenější pořady patřilo malování mandal, výroba sádrových masek, odlévání voňavých mýdel nebo kreslení s hudbou. Program nastartoval výtvarník Honza Škorka, učitel výtvarné výchovy z DDŠ Býchory, dalším skvělým lektorem byla paní Lenka Kohoutová z Plzně, která dětem i jejich vychovatelům představila techniku Twist Art.
    Nejlepší práce představí výtvarníci na prosincové benefici.

    Kuchařská sekce
    Mezi umělci se neztratili ani malí kuchaři. Jejich sekci pořádáme na Podzimu Haklberyho Fina proto, aby adepti kuchařského „řemesla“, kteří se rozhodují o svém budoucím povolání, mohli kuchařinu poznat na vlastní kůži. Je to totiž jedno z mála povolání, kde mohou zaměstnanci získat kromě práce také bydlení, což je velký problém dětí po opuštění dětských domovů.

    Kuchaři byli plně vytíženi prací ve cvičné kuchyni DDŠ – společně připravili například kuře na pivě se třemi druhy knedlíků, smažené vietnamské nudle, lasagne, několik druhů polévek, buchty a moučníky, sedlácké fondue a další pokrmy. Kromě toho se střídali na službách v místní domovské kuchyni, na besedu s nimi přijeli odborníci kolínského Úřadu práce.

    Opravdový křest ohněm zažili všichni kuchaři v Restaurantu U tří mouřenínů, prestižní kolínské restauraci hned vedle radnice. Majitel je zapojil přímo do pracovního procesu, aby pochytili co nejvíce z kuchařské praxe, a s jejich prací byl moc spokojený, každému z nich dokonce vystavil krásný glejt o absolvování praxe. Nadšení byli i kuchaři. „To bylo nejdůležitější odpoledne v mém životě,“ řekl například po půldenní praxi v restauraci Ondra z DDŠ Hamr na Jezeře.

    Novinářská sekce
    Podzim Haklberyho Fina má mnoho podob.Žurnalistickou sekci tvořili členové dětské redakce Zámečku, tedy časopisu, který Duha vydává pro všechny dětské domovy v České republice. Na programu měli nejen přípravu dalších čísel Zámečku, ale také besedu s mediálními odborníky (Dita Fuchsová, tisková mluvčí PPF a Open Gate Boarding School), odborníky na ústavní výchovu dětí (Hana Halfarová, ředitelka Nadace Educa a psycholožka Open Gate Boarding School), exkurzi a besedu s ředitelem kolínské společnosti Obchodní tiskárny Petrem Ryskou i multimediální trénink, který s pomocí videa předvedla naše spolupracovnice Andrea Kožuchová.
    Novináři zároveň začali připravovat speciální číslo Zámečku určené pro veřejnost.

    Hudební sekce
    Nadaní muzikanti byli téměř celý prodloužený víkend zavření ve zkušebně DDŠ Býchory. Její skvělé vybavení a také výborní lektoři (Radek Sekyra a Přemek Ptáček ze skupiny o5 a Radeček a Dana Houdková z folkové formace Stejná krev) připravili s nově vzniklou dětskou kapelou deset písniček, které budou hudebníci nahrávat v listopadu na CD.

    Podzim Haklberyho Fina má mnoho podob.Finále
    Akce vyvrcholí 16. prosince na velké předvánoční akci v Kolíně, která bude určená pro veřejnost. Výtvarníci na ní uspořádají výstavu, hudebníci budou hrát a propagovat nové CD a novináři představí mimořádné číslo Zámečeku pro veřejnost. A k tomu přichystají kuchaři něco na zakousnutí, aby účastníci neodcházeli s prázdnými žaludky. O podrobnostech vás budeme dále informovat e-mailem i na naší internetové stránce www.zamecek.net.

    „Opuštěným dětem dáváme místo dárků zážitky“

    Autor