tomik15. mezinárodní veletrh průmyslu cestovního ruchu GO a 14. mezinárodní veletrh turistických možností v regionech REGIONTOUR se uskuteční 13.-16.1.2005 v Brně na Výstavišti. Tak jako v uplynulých letech nebude chybět doprovodný program zajištěný Českou radou dětí a mládeže (ČRDM).

    Letos se v expozici ČRDM setkáte s mnoha lákavými nabídkami pro aktivní využívání volného času, děti si budou moci vyzkoušet zajímavé hry a hlavolamy, absolvují cestu cest s partnerem ČRDM pojišťovnou Generali. Bude zde zahájena soutěž pro děti s vyvrcholením na květnové Bambiriádě, o níž zde najdete podrobné informace. Bambiridáda se uskuteční v třiceti městech České republiky. Výtvarná dílna, hry a soutěže, dětské rozhlasové studio, návštěva nádraží, zajímavé pokusy, ochutnávka bylinných čajů nebo evropské informace pro mládež – to je jen malý zlomek připraveného programu.

    Jednotlivá sdružení ČRDM se na společném doprovodném programu představují aktivním programem:

    Asociace malých Debrujárů ČR (AMD ČR) zve k vyzkoušení zajímavých pokusů, které předvádějí 7 až 15 leté děti, členové organizace. Debrujáři ukáží jak poznávat fyzikální, chemické a přírodovědné zákony hravou formou. AMD ČR vznikla na základě zkušeností z Kanady a přes Francii se dostalo hnutí až k nám, kde působí od roku 1992.

    Asociace turistických oddílů mládeže (A-TOM) – Jihomoravská krajská rada A-TOM loni přivezla na Regiontour malebné nádraží tomíků. Zastavte se na své cestě cest a podívejte se čím tomíci překvapí letos. Děti v oddílech se věnují turistice, hrám, objevují neznámá místa a nové kamarády a také sebe samotné… Přijďte se pobavit a zahrát si k tomíkům!

    Hnutí Brontosaurus (HB) – organizace zaměřená na tvorbu a ochranu životního prostředí a rozvoj osobnosti člověka prožitkem oslavila v roce 2004 třicetiny. Na návštěvníky čeká Ekokvíz, na děti hry s přírodovědnou tématikou. HB nabízí aktivní a prospěšné trávení volného času. altus

    Sdružení ALTUS každého přesvědčí, že „Život se neměří na dny, ale na skutky“. ALTUS působí v Pardubickém kraji, kde pořádá Bambiriádu a další akce. Pro děti je opět připravena celé řada her a možností. Přijďte si kreslit na obří roli papíru!

    INEX – SDA, regionální pobočka Bílé Karpaty představí projekty zaměřené na péči o krajinu i na rozvoj místní kultury: tradiční sečení luk, výsadba stromů, obnova studánek, práce s dětmi a mládeží. Přijďte ochutnat jejich výrobky – bylinné čaje.

    Dětská tisková agentura – regionální redakce Rozhlasový klub Litina sdružuje děti a mládež se zájmem o žurnalistiku. Děti si vyzkouší napsat zprávu o veletrhu Regiontour, namluvit si ji a nejúspěšnější se uslyší ve vysílání internetového Radia Domino. Děti si svou nahrávku mohou odnést i na CD.

    Na Regiontouru bude po celou dobu osobně přítomen sběratel hlavolamů RNDr. Jaroslav Flejberk. Ze své sbírky sedmi tisíce hlavolamů přiveze na ukázku pouze stovku nejlepších. Každý si však hlavolamy může vyzkoušet. Pro děti je připravena i miniherna moderních společenských deskových her. Zastavte se tedy u transparentu Hryahlavolamy.cz jistě se nebudete nudit!

    Dvě krajské rady představí činnost sdružení dětí a mládeže. Setkáte se zde s Jihomoravskou krajskou radou dětí a mládeže ve společném prostoru s YMCA Brno a také s Radou dětí a mládeže Jihočeského kraje.

    Evropské informace pro mládež
    Asociace pro podporu rozvoje informačních center pro mládež v České republice (AICM ČR) poskytne informace o možnostech, které se otevírají před mladými lidmi v oblasti neformálního vzdělávání mládeže v rámci postupně se sjednocující Evropy. Na realizaci expozice se společně s AICM ČR podílí jeden z hlavních partnerů v oblasti informací pro mládež, kterým je Institut dětí a mládeže Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (IDM MŠMT ČR) prostřednictvím svých vybraných specializovaných pracovišť, kterými jsou:
    Informační centrum pro mládež IDM MŠMT Praha (ICM IDM MŠMT) Česká národní agentura programu Evropské unie pro neformální výchovu a vzdělávání „Mládež / YOUTH“, Praha (ČNA Mládež)
    „EURODESK“ – česká centrála evropské informační sítě pro mládež, Praha

    Program doplňuje prezentace táborového vybavení, táborů s indiánskou tématikou a vybavení do přírody brněnské společnosti SKAUT – GINKGO, s.r.o. která je partnerem akce.

    Všem rodičům nabízí ČRDM poradenství a informační servis o členských sdruženích. Pomůže s výběrem vhodné zájmové činnosti, kvalitního letního tábora, dětského oddílu, poskytne kontakty a materiály. Partnerem České rady dětí a mládeže je Pojišťovna Generali, která bude prezentována propagačním materiálem v rámci informačního centra České rady dětí a mládeže. Ceny do soutěží poskytuje také Pojišťovna Generali.

    Prezentaci České rady dětí a mládeže najdete v pavilonu B, na galerii.
    Další informace Vám ochotně sdělí v kanceláři ČRDM, Senovážné nám. 24, Praha 1, tel. 234621209 , email crdm@adam.cz.
    Koordinátor akce: Pavel Hofrichter, tel. 603 840 883, hofrichter@rain.cz.

    Autor